Graag leggen we uit wat je moet weten over AJAX alarmsystemen. Er zijn verschillende type Hubs, de hub is het hart van het alarmsysteem en kent verschillende specificaties met de daarbij behorende opties en mogelijkheden. Daarnaast is het afhankelijk van de Hub welke sensoren er ondersteunt worden. Zo kan een bewegingsmelder met camera bijvoorbeeld niet volledig op een Hub+ werken.

Selecteer 1 HUB hieronder en bekijk de specificaties en mogelijkheden.

HUB HUB+ HUB2 HUB2+
Ondersteunt Juweller Apparaten Ja Ja Ja Ja
Ondersteunt Fibra Apparaten Nee Nee Nee Nee
Fotoverificatie Nee Nee Ja Ja
Communicatiekanelen 2G 1xSIM + LAN 2G/3G2 2×SIM + LAN + Wifi 2G/3G/4G(LTE)3 2×SIM + LAN 2G/3G/4G(LTE)3 2×SIM + LAN + Wifi
Aantal Ajax Apparaten 100 150 100 200
Camera's en DVR's 10 50 25 100
Signaalversterkers 1 5 5 5
Gebruikers 50 99 50 100
Beveiligingsgroepen 9 25 9 25
Scenario's 5 64 34 64

Alarmsystemen

Een alarmsysteem is een elektronisch beveiligingssysteem dat is ontworpen om ongeoorloofde toegang, inbraak, brand of andere noodsituaties te detecteren en te signaleren. Het doel is om de bewoners of eigenaars van een gebouw te waarschuwen, evenals eventuele beveiligingsdiensten of hulpdiensten. Hierlangs zijn enkele essentiële elementen en kenmerken van een alarmsysteem genoemd, selecteer ze door ze open te klappen en er wordt verteld waar ze voor dienen.

Bij het kiezen uit een alarmsysteem is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke beveiligingsbehoeften van het gebouw of de woning. Professionele installatie en periodiek onderhoud dragen bij aan een betrouwbare werking van het systeem. Het is ook van belang om op de hoogte te zijn van eventuele lokale regelgeving met betrekking tot alarmsystemen en vergunningen.

Voor advies zijn wij altijd bereikbaar !

 

Sensoren

Verschillende soorten sensoren worden gebruikt om specifieke risico's te detecteren. Dit kunnen bewegingsdetectoren, deur-/raamcontacten, glasbreuksensoren, rookmelders, en koolmonoxidemelders zijn.

Detectoren

Bewegingsdetectoren (Passieve Infrarood) (PIR)

  • Deze detectoren meten veranderingen in infraroodstraling in hun gezichtsveld.
  • Ze reageren op warmteverschillen die worden veroorzaakt door bewegende objecten, zoals mensen of dieren.

Deur/raam detector

  • Tril/geluid. Dit zijn sensoren die een alarmsignaal af geven bij trilling of geluid door het breken van glas, in deze sensoren zit een trillingssensor of microfoon.
  • Ook zijn er maak/verbreek sensoren, veelal worden deze op de draaiende delen gemonteerd, op moment een raam wordt opengebroken word een magneetcontact verbroken waarna een alarm volgt

Controlepaneel

Het controlepaneel is het centrale brein van het alarmsysteem. Hier worden signalen van de sensoren verwerkt en wordt besloten of een alarm moet worden geactiveerd. Het controlepaneel communiceert ook met de sirenes en melders.

Tevens zit hier vaak het code tableau in verwerkt of heeft deze een RFID lezer om met tags of pasjes het systeem te kunnen in of uitschakelen.

Sirenes en Strobelichten

Sirenes en strobelichten worden geactiveerd wanneer het alarmsysteem wordt geactiveerd. Ze dienen als een hoorbaar en zichtbaar waarschuwingssignaal om indringers af te schrikken en om mensen in de buurt te waarschuwen.

Melders en Waarschuwingsapparatuur

Het alarmsysteem kan worden gekoppeld aan melders zoals mobiele telefoons, vaste telefoons of beveiligingscentra. Dit zorgt ervoor dat mensen snel worden gewaarschuwd in geval van een alarm. Hier is een 4G module of een vaste telefoonaansluiting voor benodigd. Dit is dan weer afhankelijk van het alarmsysteem of dit mogelijk is of niet.

Codes en Toegangscontrole

Een alarmsysteem kan worden geïntegreerd met toegangscontrolemechanismen zoals pincode tableau's, kaartlezers of biometrische systemen om de toegang tot een gebouw te regelen. 

Slimme Technologie

Moderne alarmsystemen maken gebruik van slimme technologie, waardoor gebruikers het systeem op afstand kunnen bedienen via mobiele apps. Ze kunnen ook geïntegreerd worden met andere slimme apparaten in huis.

Noodstroombatterij

Om de werking van het alarmsysteem te waarborgen tijdens stroomuitval, zijn veel systemen voorzien van noodstroombatterijen.

De naam zegt het al, het is een batterij om het systeem nog voor een aantal dagen te kunnen laten werken.

Rookmelders en Koolmonoxidemelders

In veel gevallen worden brand- en koolmonoxidemelders geïntegreerd in het alarmsysteem om bewoners te waarschuwen voor brandgevaar of koolmonoxidevergiftiging. Het alarm wordt dan afgehandeld net als ieder andere melding, zo kan bijvoorbeeld naar een telefoon gebeld worden, kunnen sirenes of flitslampen ingeschakeld worden of een meldkamer kan gebeld worden.

Camera's

Sommige alarmsystemen kunnen worden uitgebreid met beveiligingscamera's om live videobeelden te bekijken en op te nemen wanneer een sensor wordt getriggerd.